Monday, March 22, 2010

cerita lama dah berkepuk2 punye abad.hi nk citer blik ke? owhh tidak juz nk imbas okey.. hanya gmbr semata2..asyik membaca aje.. so pos ptg ni kite ada selingan gmbr yea..bg mereke yg menonton belog saya petang ini.. ngeh2,,( ye saye tau agak poyo gelabah ckit nk tunjuk gmbr n muke yg bagus vs tercurut gitu.. ahakk apap ko mrepek ni mak nenek..) ok2 stop mrapu.. i know la da lame u x mkn ikan kerapu.. oik ko ckp ngn sape ni.. gile ke aku. yeahh kate dalam hati je la.. hihih sory2 pnonton.. pe kate kite mulekan dgn ini..
('_")
V
V

V
V

V
V

V
V






FAMILY DAY PD,WITH RAKAN KERJA N FMLY

V
V







KT DATARAN S.ALAM.cfa geli pijak rumput nape yea?


























AKU DI -TAG-

yeahh morning semua.. isnin yg ceria bg ku sebab pepagi aku dah memulakan kerja.. yeahh aku telah di TAG oleh Ellis Suriyani hhi ni lah 1st tag yg saya akan jwb selamam bebelog. gi(mcm lame je aku ni bebelog) kan2.. hih tq2 akan saya jwb dengan tanpa segan silu ahahahahahkk..


* siapakah diri anda dirumah?
-mama monster kepada cfa tasha n encik hubby,tukang masak ala2 gitu,pembasuh kain yg munasabah,tukang mop lantai yg yg di iktiraf oleh MR.Muscle.hih-

* siapakah diri anda disamping rakan?
-saya seorang yg suke ketawa.. yerpp bile dah ketawa sush nk stop smpikan perut ni sakit2,banyak ckp tapi bukan selalu okey.. suka nyampuk ckp kwn saya hihih men msuk je tanpa beri signal(xcaye cube tanye cik lilo rakan skerja saya)n hapy gul-

* 5 benda yang anda idamkan tapi masih belum tercapai
- camera NIKON model DSLR 3005(sape nk hadiakn kat saya yea...)
- nak beli NOTEBOOK (sendiri punye xmo pinjam papa nye)
- miliki kereta sendiri (skarang g keje gune kete papa)
- yeahh mau ank byk(hihih skng ni dlm prose)
- bdan yg cntik n solid molid lepas berpantang nanti

* siapakah nama pasangan anda?
-cinta hidup mati aku-En.Mohd Razali

* ceritakan 5 perkara yang paling anda suka tentang pasangan anda..
- penyayang
- rajin menolong bile saya punye penyakit malas datang. hihihi
- pelukan die.hih(syhhhh bile dlm pelukan die terasa selamat dari bencana)hih
- die bulat2(jgn pikir lain yea)
- bile die senyum ade lesung pipit

* bila tarikh anda couple
upsss kami xdclre tuk couple lah.. sebabnye kenal hanye kawan biase pahtu xde feeling pun tetbe ajk kwen. hihih ok x?(jodoh namanye) tp lau nk date mase ngn ex lame2 tu ade la hih

* apakah kenangan pahit anda bersama rakan anda?
-mase skolah menengah time hujan nk lintas jln nk g skolah dalam hujan lebat trelar lalu terus simbah ngn air lopak n lecun la pegi sekolah. hihi

* lagu tema cinta anda?
-cahaya cinta.hihihi(bukn tiru Dato Ct ok)

* apa perubahan yang ingin anda lihat pada pasangan anda
-romantik ckit hih( sebab hubby bukan yg romantik tp die penyayang hikhik.. boleh ke??)

* tag 10 rakan lain..

okay cik ellis suriyani..done!!

Friday, March 19, 2010

aku nk balik.. terasa lesu2 je bdn ni sengal2 keledek lak tu.... sok cuti tp mcm xcukup je sok tu sbb sok de gtong woyong kt umh la.. ayok!!!!!!!!! bru plan nk tido syiok2 ngn cfa peluk sakan ats katil smbil kelubung comfter yg lembut n gebu fuhhh syahdu nye pagi walhal jam sudah pukul 10.. ha amik ko kul sapuloh tp masih berkubang 3 branak. hikhik brangan sebantar utk esok ye... huuhuhuh... hey cfa sok kne mnd awal turun bwh hih pkai sandel tomel kamu n baju cekci bukan cekci tujuk ek tp sebb cuace pnas so kne la bju xblengan huahauahuhuaa

"I'm going to the Gatsby Deodorant Street Fair"


"I'm going to the Gatsby Deodorant Street Fair"


yahoo!!!!!!!!!! inilah masa yg dinantikan para semua blogger yg serve nuffnang.yeahh kali ini nuffnang telah meng invite saya dan rakan2 blogger yg lain untuk menyertai Gatsby Deodorant Street Fair..yeahh saya nk pergi!!!!!!!!!!!!






ape tunggu lagi set kan kalender and masa anda untuk bersama2 rakan baru pada

TARIKH : 17 APRIL 2010 (hari ahad)

MASA : 10 AM- 5 PM

TEMPAT/LOKASI : FRONT FOYER,
GROUND FLOOR,
BERJAYA TIMES SQUARE,KUALA LUMPUR

banyak game,hadiah dan pelbagai lagi yg boleh didapati disana antaranya

Sumo Wrestling (in air bag suits),Gladiator Battles and other amusing and addictive game you would expect at a fun-fair

yeah!!!!!!!!!!!! tak lupe juga Lucky Draw bernilai lebih dari
Rm 15,000
. Barangan Elektronik, Telefon Bimbit, Komputer perlu didapatkan!!!!!!!!!!!!!!! GRAB IT

untuk maklumat lanjut boleh lah layari : www.gatsby.com.my/streetfair

p/s:bawa lah rakan2 anda bg memeriahkan lg program ini,jumpe kite disana ya!!!!!!! jangan lepaskan peluang ini



Thursday, March 18, 2010




ADA APE DENGAN MUVIE INI............................MARI TONTON RAMAI2 BWK FAMILY.. KIKIKI NANTIKAN KEDATANGN KAMI B3 YEA(KT PNGGUNG WAYANG MASING2)

cucuk buntut ka lengan??

okeys arini genap la cfa 1thun 2hari so this day 18/3/2010 die kne g cucuk 1tahun. hih cian ank mama.hih tghri ni kne blik bwk cfa go to kenek..hi stndby yea syg..xmo nagis2 ok.. cfa kn kuat. hikhik..

ayok!!!!!!! hari pling x syok arini.kt opis xrmai owang la..ade yg mc c/kup tummy,ade yg kua g site hurmpp n mcmw2 la.. hikhik deret tmpat aku ni de 3 owang je.. hukhuk deret depan ade 4 ke 5 org cmtu la.. pepun tghri ni terus ca-alip-but-cabut(hikhik betul ke) owahhh

pstt dik din lalu blkng aku ni..pehal ek.. owh die ni memng suke ronda2 almklum la tmpt aku ni ujung kn..hikhikhik

quest??????????? y minyak wangi cc ni harum semcam ek? aku xtau la.. suke ati die la nk pkia perfume pe pun kn.. jnji idung aku boleh lg tampung okey.. tidak de kesumbatan yg melanda..(to opismate aku yg bace N3 ni..gelak2 la korang ek..) hikhik hurmppp

memikirkan sesuatu tp aku xpasti la?????????????

Tuesday, March 16, 2010

16.03.2010

happy bufday 2 u... hapy bufday 2 u...hapy bday 2 u cfa... hapy befday 2 u.. muah.. syg ank mama.. yaehhh cfa dah pun besr n usia masuk 1tahun harini. hurmppp mama n papa doakan cfa sehat selalu+ceria+jd ank n yg solehah+baik hati,penyayang+rajin_bijak pndai n cerdik... mama hope cfa degn kate mama ok.... mama n papa bsyukur dkurniakan ank yg cumel n bijak..mama sygkn cfa,dlm diam2 sthun juga ank mama ni yea.. hu membesr dgn sht ye syg.. huhuh mlm ni kite celbrte b3 ok.. hih insyllh mama akn adkn pary kecik utk cfa ... hih tq kat nenek n tokwan coz hadiahkn cfa kereta(kerete ke namenye? mama xpsti jnji boleh naik n jln kn).. hih tq mak sbb hadiahkn cucu kesyngn mak ni. huhuhuh.......pepun hapy bufday sayang..16.03.2008 lahirnya dikau diberi nama nurshifa antasha seberat 2.56kg.hihiiihihihihiii kau lah permata hati mama...





HOME SWEET SWEET HOMES

yeah!!!! yeah2x akhirnye tamat kursus aku.hihih dah blk umh ni. ayok windu gile kat cfa n papa. hihihi huh korang bdua nakal2 x bile mama xde?hihih ups....
  • papa rajin kemas umah
  • cfa buat sepah umh nenek
  • cfa dah pndai main kejar x jatuh2 sgt
  • papa go keje mcm biasa
  • cfa pndai gigit jari org
  • cfa tlg kemas/ngumbah
hihih pndai nye ank mama ni.. huhuhu okey

nk story ni mse kursusu tu memng xbest la.. hurmppp mcm2 prngai mnusia leh ngk.. hih pepun selamat hbis wey.. hihih hari last tu hbis je klas trus pack kemas n trun nk blk. hihihi kesudah nye drebar lak lmbr smpi jln jem da!!!!!!!!!!

Friday, March 5, 2010

kursus time-1week-

hih stat ahd ni 7hb mac 2010 aku akan btolak ke kem el-azzhar,morib. huh aku kursus induksi bil.2. hohoho cfa kne antr umh tok nenek die n papa dok umh ok. hihihih hurmpp so 1week xdpt nk bebelog la lo. huh to kwn2 ku semem kje lelklok ya.. ddaaa tatatata huhuhuhuh

mati idea

yo arini jumaat td de baca yassin kt unit admin tp plb wkil tuan umah huhuh unit aku plb la tu. hihih after hbis seme siap mkn au terus trun dptkn kekasih hati aku en.koputet ni ha.. hih on tenet trus ke blog hih aku nk updte blog nye bckgrnd ni..huh mati kutu aku.. xtau nk buh cork pe.. seme cntik mcm2 de...org dtg belog aku msti ckp2 die ni xde kje ke dok tukr je bckgrn die... ingt cntik sgt ke bagus sgt ke belog minah ni.. ape ade ngn belog die..."hey ni belog,so suke ati aku la kan nk buh bckr=grnd pepun.. nk buh gmbr pepun.. ko tu bace n klik pe yg patut sudah la.. owh!!!!!!!!! damn.. hih gile aku ni.... hahaah ade aku kesah.. kering gusi aku sebb pe aku xtau ekutkn ayar liur ni mlbk je sebb pagi td aku mnum byk air wo... hihihi

Thursday, March 4, 2010

HARAP MAAF




MASIH DALAM DECO MENDECO BCKGRD!!!!!!!!!!!AGAK BERSEPAI BELOG INI......HARI INI HARI KUCAR KACIR.. NAH AMIK BESAR PUNYA!!!!!!!!!!!!!






seorang wanita bergelar ibu*_*

Salam tuk seme yg teropen blog aku kali ni okeysss huh arini agak sedih ,pilu,terharu n mcm2 perasaan yg dirasakan...de story ni aku dpt dri sorng blogger ni.. maaf ya sye copy story ini.. saye dpt jugak emel ni tp saye lupe nk 4wrdkn.. kali ni bile teropen blog sorng ni sye terasa hati nk 4wardkn kat sni... tu mereke yg sudi membaca story ni pasti menyentuh perasaan .. ..semoga mesej yg disampaikan dlm kisah ini sdikit sebanyak bg pengajaran buat kita ...

Khas juga buat teman2 yang akan jadi ibu bapa…

Diary Seorang IBU

25 Mei 2009-

Today is my birthday...happy sangat sbb my husband awal2 pg dah

wish...kwn2 pejabat...along, imran my nierce...siap call kat opis tu

nyanyi2...ptg lepas opis hour...husband ajak pi pizza hut kat rawang...tp

aku rasa mcm jauh sangat..dia pun penat baru abis final exam...so kami

mkn kat tg malim je..


26 Mei 2009 -

bangun pagi je...time nak mandi...aku tgk ada darah...mcm 1st day

period...masyaAllah ...aku baru je masuk 32 miggu pregnant (8

months)...gelabah2 call along tp tak angkat...call my sister in law..(x

nurse)..dia advice suruh pi hospital...check up..takut uri dok bwh...so

aku bergegas ke klinik kesihatan... staff nurse scan...(dr.kursus masa tu

katanya)...tak de pape...baby ok...uri dok atas...semua ok...diaorg tak

leh detact...aku check pad....still ada darah...so aku ditolak ke

Hospital slim river...so bermula le kisah aku berkampung di

hospital...dan sejarah masa mengandungkan husna berulang lg...lg sekali

aku naik ambulans...terus ditahan di labour room..merasa le di

seluk..dikorek. ..papsmear. ..sakitnya hanya ALLAH yg mengetahui.. .


27 Mei 2009-

masih di tahan di wad...tp darah tak keluar lg...mak n bpk bergegas ke tg

malim dari air port...diaorg baru je balik bercuti dari Indonesia ... ambik

husna, bwk baik tg karang


28 Mei 2009-

aku dibenarkan keluar....baby aku ok...bledding dah tak de...cuma kena

refer hospital untuk check up seterusnya oleh dr pakar...cuma dr bg

pilihan sama ada aku nak operation or normal delivery...aku nak cuba

normal...tp husbang aku prefer operation... tak sanggup tgk aku sakit

bersalin lama mcm masa bersalin Husna dulu

29 Mei 2009-

berehat di rumah....baru bgtau husband...still bledding...tp aku thik

positive...tak de pape kot...panas je bdn...ptg tu, balik tg karang jumpa

Husna...rindu sangat kat dia


30 Mei 2009-

duduk rumah mak...lepak2. ..ptg tu bwk husna jln2...


31 Mei 2009-

still bledding...tp gagahkan diri berjln ke Tesco Kuala Selangor...untuk

final shopping barang baby...beli tilam kekabu untuk baby...untuk

dipadankan dgn katil baby yg aku beli dari B, still bledding...sakit2 dah

kat ari2....tp gagahkan diri untuk berjln...ptg pkl 5 bertolak balik ke

tg malim..masih sakit...

lepas drop adik aku rizal kat komuter rawang...sakit masih menyucuk

nyucuk...singgah klinik nabilah untuk scan....kepala baby dah masuk

lubang...tu yg buat aku sakit2...balik rumah, mkn2...siapka brg untuk

antar husna ke nursery....sakit kat ari2 merebak ke pinggang.... ooo...ini

dah lain mcm...aku bgtau husband, terus aku di bawa ke hospital...husna

aku tinggalkan kat rumah pengasuh dia...dan bermula le...kisah aku....

1 June 2009-

aku disuntik ubt matangkan paru2 baby...kerana, baby aku baru berusia 33

minggu 4 hari...di suntik juga ubt penahan sakit...tak bg bersalin

lg...rupanya, aku dah nak bersalin...dah buka 2 cm...dr cuba suntik ubt

kat aku, tak nak bg bersalin lg...sakitye ALLAH je yg tahu...tp demi

baby, aku tahan w'pun aku dah nangis2 masa disuntik tu...esok

pg..constraction tak kerap sangat...so aku ditolak ke wad

bersalin...menjelan g mlm..sakit tu dtg lg...makin kerap...n kerap...n

kerap....nurse check...dah buka 4 cm...makin kerap sakit...di check lg

dah buka 6 cm..terus di tolak semula ke labour room


2 June 2009-

sakit....makin sakit...n sakit....dah buka 10 cm...husband aku dtg

menemani aku...push.. ..push... .aku teringat pesan along..push masa rasa

sakit je...ALHAMDULILLAH, senang sangat bersalin yg ini...aku selamat

bersalin dan ALHAMDULILLAH. ..aku dpt baby boy...sangat comel...iras muka

imran hakim anak along aku...aku sempat susukan dia...berat dia 2.22 kg

(33 minggu)...tp dia kena di bawa ke wad Special Care Nursery (SCN) untuk

check up lebih lanjut...aku happy sangat dpt baby BOY...bukan bermaksud

aku tak suka dpt Husna, tp aku gembira...aku dpt sepasang anak....

waktu lawat tgh hari, aku sempat jenguk anak aku di wad SCN...dr

mengesahkan, anak aku kena rawatan rapi...mungkin ada masalah paru2 or

jantung...tp tak sure lg...aku cuba think positive...mungkin sbb anak aku

dilahirkan pramatang... tu sbb dr ckp mcm tu...


3 June 2009-

aku jenguk anak aku sorang2 kat wad SCN...masih berwayar...dr. pakar

kanak2 mengesahkan kat aku...yg anak aku berkemungkinan menghidap

penyakit jantung berikutan ada bunyi di dadanya...mungkin akan di refer

ke IJN untuk imbasan jantung...Ya allah...aku sangat risau n susah

hati...aku cuba untuk perah susu aku...untuk bg kat anak aku...tp belum

ada susu..aku cuba...tanpa putus asa...aku dah boleh discharge dari wad

bersalin...tp kena duduk di Wad SCN untuk menemani anak aku...atas

perbincangan bersama...suami aku memberi nama pd baby kami...Qaid

Ahmadinejad yg bermaksud-Pemimpim/ ketua yang berani menegakkan

kebatilan...


4 June 2009-

kami membawa Qaid ke IJN untuk imbasan jantung...Dr. pakar di

sana..mengesahkan yg anak kami menghidap penyakit jantung berlubang (tp

kecil) dan injap jantung tersumbat... .aku ttp tabah menghadapi dugaan

ALLAH ini..aku cuba untuk think positive..selagi ada jln, selagi tu kami

akan usaha...janji Qaid sihat...seperti kakaknye Qaisara Husna...Dr.

pakar mengesahkan 15 June ini anakku akan di tahan di IJN...untuk minor

operation


5 June 2009-

Qaid dah dibenarkan untuk terus menyusu bdn denganku...susuku pun semakin

banyak...ALHAMDULIL LAH....moga dgn susu ku ini..dpt menyihatkan tubuh bdn

Qaid...dan aku tak putus2 berdoa...

6 June 2009-

Qaid ditukarkan ke wad biasa...buka ICU lg...ini satu pembaharuan. ..tp

masih dipasang ubt IV Prostaglandin iaitu sejenis ubt jantung....n aku

boleh meneruskan tugasku sebagai seorang ibu...dpt menyusukan dia seperti

biasa...


7 June 2009-

Qaid berasa selamat setiap kali aku

mendukungnya. ..berzikir. ...beratib. ...makin sihat...


8 June 2009-

lagi 5 hari untuk dibawa ke IJN....5 more days my darling!!... sabar ye

sayang ibu...bertahan ye...


9 June 2009-

siang mlm aku habiska

n masa di sisi Qaid...


10 June 2009-

aku rindu kat Husna...tp aku tak perlu risau...Husna dah cerdik...dah

boleh berdikari... Qaid perlukan ibu lg dekat disisinya... .kakak kena

mengalah ye sayang...


11 June 2009-

Qaid makin sihat....berak kencing normal mcm baby lain...aku menjadi

penghuni senior di wad SCN...org lain keluar masuk...aku masih ttp di

sini...tak pe...demi anakku...aku rela berpantang di hospital


12 June 2009-

mak suruh aku perah susu banyak2...tinggal untuk Qaid...pg2 suamiku dtg

ambik untuk balik..bertungku. ..mkn nasi panas...n etc...tp aku

tolak...tak sanggup tinggalkan anak aku pg2....biarlah aku tak berapa

sempurna berpantang.. ..janji aku ttp berada di sisi anakku...


13June 2009-

2 more days sayang....bertahan ye

14 June 2009-

aku sangat happy hari ni....aku esok aku akan ke IJN...balik rumah tgh

tu...packing brg


15 June 2009-

Hari yg dinanti-nantikan. ...pg lg aku dah mandi, bersiap...susukan Qaid

kenyang2..sbb aku akan bawa Qaid ke IJN...

on the way ke IJN, Dr.caroline dari Hospital SLim River telefon,

mengatakan yg nama anak aku tidak di refer ke wad IJN...bg aku ini satu

petanda...kenapa berliku liku perjalanan anakku ini...kenapa diaorg

careless menjalankan tugas....aku n suami dah uruskan pembayaran anakku

untuk di tahan di wad...17 June akan di operation... kenapa diaorg ni

teruk sangat...pasal apa susahkan anak aku...berapa lama lg anak aku akan

bertahan???? aku nangis tak tentu arah....for the 1st time semenjak anak

aku sakit...aku menangis sebegini teruk....


16 June 2009-

atas usaha Dr. Ahmad, Dr pakar kanak2 hospital slim...Qaid dpt juga di

bawa ke IJN..tp untuk check up...sama ada boleh di operation atau

tak...selepas di Check oleh Dr. Haifa(Dr pakar jantung IJN)...dia ckp

Qaid kena tunggu berat naik dulu baru diaorg confident untuk

operation... sbb Qaid masih kecil...urat2 dia masih halus...takut terkoyak

bila di operation... so aku kena bwk balik slim...untuk tunggu kg dia

naik...Dr. ahmad bantu aku n husband...dia order 1 serbuk soya n minyak

MCT oil...yg selalunye dia beri kepada baby2 untuk naikkan kg...kalau

tanpa bantuan2 semua tu...kemungkinan anak aku naik kg adalah dlm masa

sebulan....so lepas di beri beda2 tu...kg Qaid akan naik dlm masa 2

minggu...bermula le episod duka dlm hidup aku...Qaid tak dibenarkan

menyusu terus dgn aku...alasan : nanti dia penat..kg dia lambat

naik...aku kena perah susu...dan anak aku diberi minum melalui

tiub...sangat sedih sbb dia mencari2 susu aku...aku cuba juga untuk bg

curi2....tp tiub tu menyebabkan dia tak selesa...


17 June 2009-

masih meneruskan usaha memerah susu untuk Qaid...aku kena sediakan 42 cc

susu aku...every 3 hours...


18 June 2009-

susu untuk Qaid dinaikkan ke 44 cc...tanpa Qaid breast feed

dgnku...susuku tak berapa banyak keluar...sangat buat aku susah hati


19 June 2009-

berat Qaid naik ke 2.395 kg...ALHAMDULILLAH

20 June 2009-

susu untuk Qaid dinaikkan ke 48 cc...Ya ALLAH...permudahkan lah urusan

kami...perbanyakkan le susu ku..demi kesihatan anak ku Ya ALLAH!!!

21 June 2009-

susu untuk Qaid dinaikkan ke 50 cc...aku cuba minum air banyak....mkn

lobak putih...minum susu anmum...minum sangat banyak...takkisah kalau

urat aku kembang atau perut aku buncit...demi Qaid...aku rela...Demi

kesihata anakku


22 June 2009-

masih di Wad SCN...menemani annakku...makin tembam...makin chubby...pg ni

bila ditimbang berat....berat Qaid naik ke 2.44

kg....alhamdulillah ...Qaid.. .bertahan ye...4 kg lg sayang...


23 June 2009-

susu Qaid dinaikkan ke 55 cc bersamaan 2 auns...aku tak putus asa..terus

memerah susu setiap 3 jam sekali..

.demi annakku...Qaid Ahmadinejad


24 June 2009-

pg ni, Qaid masih aktif mcm biasa....nangis bila disalin pampers...tp dia

mmg baik..tak banyak ragam...tak kuat nangis mcm baby lain...senang

jaga..senang bersalin...

11.30 pg- aku baru perah susu Qaid...tgh tunggu nak bg susu...tiba2, SP02

(deyutan nadi) dia menjunam dari 90 lebih ke 5..aku jerit panggil staff

nurse....terus refer dr....dr buat CPR pada annak ku yg masih kecil

ini...terus dia nangis mcm biasa....

tgh hari tu, Qaid di masukkan ke ICU baby....katil mula2 dia

lahir...untuk pemerhatian rapi...

aku dimaklumkan oleh Dr., sekali lg perkara ni terjadi masa aku mkn

tgh...dan dr buat CPR lg pd anakku...dan mereka mengambil keputusan untuk

memakaikan Qaid oksigen untuk bantuan bila dia berhenti bernafas lg...aku

sangat risau..Ya ALLAH...selamatkan lah ANAKKU...jauhi le dia dari

bahaya...sembuhkan lah anakku ya ALLAH

ptg tu perkara ni jadi lg buat kali ke 3...3 kali mereka membuat CPR ke

atas anakku...

25 June 2009-

aku tak nak tinggalkan Qaid...tp staff nurse suruh aku rehat...suruh

tido..diaorg ada tunggu Qaid katanya...aku pun tido di bilik sebelah

anakku...menjelang pkl 3 pg, nurse kejut aku...bgtau suruh perah susu...n

di maklumkan perkara siang td jd lg sekali...dah aku tak tido terus

bermula pkl 3 pg itu...untuk menemani anakku....aku takut perkara tu

terjadi lg...aku dimaklumkan oleh dr., CPR dah diber sebanyak 4 kali

untuk anakku...dan itu tak bagus untuk seorang baby...jika dia survive

pun...katanya, kemungkinan dia akan cacat...sbb oksigen dia kurang...dia

tak lawan...dia bergantung pg oksigen tu..aku risau...sangat risau

pkl 8 pg-

perut Qaid membesar...dr mengesahkan ada kuman di perutnya...tak tau

punca dari mana...aku bingung...kenapa tidak terjadi pd baby2 org

lain..kenapa anakku....Qaid sakit jantung...kenapa tak jd kat baby2 yg

sihat2 yg lain...kenapa mesti anakku yg kena..Qaid di suruh

berpuasa...tak dibenarkan menyusu..masuk 2 hari aku tak dengar suaranya

semenjak di pakaikan tiub oksigen itu...ya ALLAH...ujian apakah yg KAU

uji terhadapku.. ..adakah kerana dosa2ku yg lalu perkara ni di uji ke

atasku..kenapa mesti anakku yg menjadi mangsa??kenapa ya ALLAH....Qaid

menangis tak dengar suara...tp hanya air mata yg keluar yg sangat

menghibakan hati ku....

menjelang ptg..aku minta untuk balik kerumah sebentar...untuk rest, pkl

8, dr caroline call...suruh aku n husband ke hospital segera...

kami disahkan yg tekanan darah anak sangat rendah....sebarang kemungkinan

bakal berlaku...dan kami di benarkan duduk menemani anak kami...masuk 2

mlm aku tak tido ...aku sangat takut...takut dia pergi tanpa ibunya di

sisi....Qaid. ..bertahan nak...bertahan sayang...ibu ada teman Qaid...

26 June 2009-

pg Jumaat....aku tak tido semalaman, menemani Qaid...aku sangat takut

dengan sebarang kemungkinan yg bakal berlaku...aku tak mkn, tak

mandi...terus menemani Qaid...sampaikan kwn2 yg dtg menjenguk kami di wad

itu pun aku tak pedulikan..aku tak nak berganjak walaupun sekejap...aku

takut Qaid pergi meninggalkan aku bila aku tak de disisinya... aku nak

sentiasa menemani anakku...puas di pujuk oleh suamiku untuk berehat

sebentar, tp aku tak peduli...aku tak nak...

menjelang tgh hari, Dr. Caroline memberitahu kami...anak kami sangat

lemah...bergantung sepenuhnya pd mesin oksigen..dia tak fight langsung

katanya...dlm hatiku..mcm mana dia nak fight, kalau di cucuk ubat

bergelen gelen...babyku pramatang... masih dlm hari..mana dia mampu n

sanggup menanggung bergitu banyak antibiotik yg masuk ke bdnnya...even

org tua sekali pun tak sanggup terima...babyku masih kecil..antibody dia

sangat lemah!!!!Dr caroline berkata..."BERSIAP SEDIA DGN SEBARANG PERKARA

YG BAKAL BERLAKU....KAMI CUBA SELAGI TERMAMPU, EVEN QAID SURVIVE PUN,

KEMUNGKINAN DIA MENGALAMI KECACATAN... aku tak kisah, cacat ke...sumbing

ke walau mcm mana pun anakku alami, aku terima...aku bela dia...aku tak

sanggup dia tinggalkan aku...

tp aku tak nak tunjuk kesedihan aku depan suamiku, aku hanya mampu

berkata pd suamiku 'BANG, APA PUN YG BAKAL TERJADI..KITA REDHA"...w'pun

mulutku berkata bergitu...hati ku menafikannya. ...Qaid.. .bertahan

nak...ibu ada teman Qaid

bpk dan ibuku dtg melawat...membawa bekalan untukku, airmata ku tak mampu

bertahan.... aku nangis sepuas puasnya...aku meluahkan apa y terpendam di

hatiku pd kedua org tuaku...ibuku hanya menasihatiku,

berdoa...berdoa. ..pelbagai surah diberi utukku lafazkan di ubun2

anakku...di telinga anakku...bpkku berkata, sabar...ini dugaan

allah...alah nak uji awak...even anak awak cacat sekali pun, kalau awak

dan azrol tak mampu nak bela, kami sanggup bela....beri pd kami...bpk,

mak...mulia sungguh hatimu....

aku ttp menunggu...dan menunggu di sisi anakku...sayang, ibu ada di

tepimu..menemani Qaid...Qaid jgn bimbang...ibu ada...Qaid jgn takut...ibu

teman Qaid...tp hati seorang ibu, tak sanggup tgk anaknya di perlakukan

sedemikian rupa..diinject sana sini....tak cukup kaki tangan, betisnya

pula di cucuk...di ambil darah..Dr.ckp, puan, darah anak puan tak

cukup....aku rela mereka menambah darahku....ambil le sebanyak

mana...asalkan anakku selamat...

ptg, Dr. pakar kanak2 dtg menjenguk... dia memaklumkan pd kami...kuman itu

dah merebak ke ginjal anakku...anakku tak kencing..tak berak..perut makin

membesar...kulit makin menipis..merah2 dah ketara di bahagian perut...ya

allah....aku bermohon kepadamu...aku REDHA kau ambil nyawa anakku..jg lah

di biarkan anakku di seksa sedemikian rupa...jika ada kesalahan ku,

kesalahan suamiku...biarlah kami yg menanggung dosa yg kami

lakukan...tetapi jgn le anakku yg menjadi mangsa...aku bagaikan hilang

pedoman....hilang kewarasan... pabila melihat anakku sedemikian rupa...

Dr. pakar membuat keputusan untuk di adakan minor operation untuk menebuk

sedikit lubang di perut anakku...untuk melihat sama ada ususnya telah

pecah (yg mengakibatkan perutnya membesar) atau asid...atau dpt

mengurangkan kekembungan bayiku itu...

aku terus berada di sisi Qaid...membaca ayat2 suci, pelbagai doa...untuk

kekuatan anakku...aku menjadi kuat semangat, berfikiran positif..yg

anakku bakal sihat kembali..selagi ada cara...selagi tu aku terus

berfikiran positif..aku tahu anakku kuat...jika ibunya kuat...air susu yg

mengalir pd anaknya membuatkan anaknya menjadi kuat...aku terus berada di

sisi Qaid, dia memberi respond padaku...kakinya diangkat-angkat. ..aku

terus mengusap pipinya...aku lihat airmatanya mengalir...matanya

terbuka...rupanya dia menangis...aku usap lg pipinya..mulutnye bergerak

gerak...rupanya anakku lapar..dia nak susu...bila ku suarakan pd

nurse...Dr. tak bg, anakku kena puasa...sedihnya la hatiku..hibanya

rasa...Qaid. ...ibu tak berdaya sayang....adik sakit...kalau ibu bg

juga...nanti perut adik tak leh menerima...ibu tak mampu sayang...

menjelang mlm...pkl 10.30, sebelum Dr. Ahmad dtg, anakku putus nafas

sekali lagi...Dr. Sumi membuat CPR pada anakku...aku terus keluar dari

wad NICU itu kerana tak sanggup melihat...sedangkan org tua pun di buat

CPR kita rasa sakit..inipula baby kecil...dlm hari..masih dlm pantang..ya

ALLAH...berilah kekuatan pd ku...suamiku terus membaca yassin di sisi

anakku...jantungnya semakin lemah..tekanan darah mula tak stabil...CPR yg

di lakukan kali ini...begitu lama di bandingkan dari hari2 sebelum

ini...bila keadaan dah stabil, Dr. Ahmad terus membuat minor operation pd

anakku...kemudian. .setelah selesai, dr. ahmad menunjukkan pd

suamiku...bahawa. ..usus anakku elok, yg keluar hanya darah dan air

sahaja...aku bersyukur... bersyukur kerana tiada apa2 yg berlaku pd organ

anakku...

selepas Dr. Ahmad membuat minor operation pada anakku...anakku putus

nafas sekali lg...Dr. Ahmad dan Dr2. yg lain terus membuat CPR pada

anakku..aku tak masuk ke bilik itu...tp terus melihat dari

luar...kemudian, dr. sumi dtg kepadaku...MAK. ..TAK NAK MASUK KE

TGK??...aku ckp...nanti Dr., saya tak sanggup tgk anak saya dilakukan mcm

tu...tak sampai hati...

kemudian...aku lihat, suamiku menangis...menangis tak henti henti...aku

terus berlari ke arah suamiku...kemudian aku duduk di sisinya...Dr. Ahmad

dtg kepadaku...dia ckp, KITA DAH BUAT CPR PD BABY SEBANYAK 6 KALI...TAK

ELOK UNTUK BABY, DIA SEMAKIN LEMAH...KITA CUBA SEDAYA UPAYA...TP DIA TAK

RESPOND...IBU BOLEH CUCI TANGAN...DUDUK DEKAT ANAK...BOLEH PEGANG

DIA...aku terus membasuh tanganku...dan aku ttp mengatakan pd

suamiku...BANG, KITA REDHA...REDHA DGN UJIAN ALLAH...kemudian, aku terus

pergi pada Qaid....mencium dia tanpa henti...melafazkan kalimah syahadah

padanya...membaca ayat2 lazim pdnya...membaca doa nabi yunus

pdnya...kemudian. .aku tgk Dr. terus menanggalkan mesin dan wayar2 yg

melekat di bdnnya...kenapa Dr???Dr. ahmad terus menggeleng.. ..Ya

ALLAH....Qaid. ..anak ibu, kenapa tinggalkan ibu..ibu tak sanggup

nakkkk....aku seperti hilang akal...hilang kewarasan aku....Qaid. ...ibu

sayang Qaid...kena tinggalkan ibu sorang2..ibu tak sanggup

nak...Qaid.. .kenapa kuman tu kena kat Qaid..kenapa tak pd budak2 lain yg

sihat2...anak ibu sakit jantung...kenapa anak ibu yg kena...Ya

ALLAH.....kenapa ambil anakku dari ku..kenapa tak ambil aku

sekali???Qaid. ......... .

aku terus pengsan....lemah. ...adakah ini hanya mimpi...adakah ini hanya

gurauan semata mata...Ya ALLAH....berat sungguh ujian mu ini....aku tak

mampu untuk berkata apa..hanya air mata yg mengalir tanpa henti...berat

sungguh ujianmu ini ya ALLAH...berilah aku kekuatan ya ALLAH...

suamiku mula menelefon ahli2 keluarga kami...memberitahu ttg berita pahit

ini...ramai yg cuba menghubungi ku...tp aku begitu lemah untuk

menjawab..terlalu pahit dugaan ini...ibu mana yg sanggup berpisah dengan

anaknya...tiada sapa yg mampu berada di tempatku ini..

menjelang pkl 1.30 pg..kakak iparku (kak ida) dan abg wan sampai...aku

terus terusan menangis...tak sanggup rasanya menerima hakikat

ini...adakah aku bermimpi...atau ini hanya mainan tidurku...ku cubit

cubit lenganku..ku ketuk ketuk kepalaku...betulkah semua

ini...ya...hakikatn ya mmg benar....ini adalah realiti..bukan mimpi...aku

harus menerima dugaan ini dengan tabah...tp aku menafikan... .aku

redha....tp aku tak sanggup meniti hari-hari berpantang aku tanpa Qaid di

sisi..mcm mana keadaanku nanti..ya allah...kuatkanlah semangatku.. .aku

begitu lemah sekali...

Jenazah Qaid dikafankan di hospital...sebelum kami berangkat ke rumah

mayat, aku dibenarkan untuk melihat jenazah anakku...Ya ALLAH...anakku

seperti tidur...senyuman dibibirnya.. ..begitu comel wajah anakku..begitu

tenang sekali dia pergi dijemput ilahi...Ya ALLAH...besarnya rahmatmu

ini...aku bersyukur... anakku pergi meninggalkan aku...aku sayang

padanya...tetapi ALLAH lg menyayangi nye...aku tak perlu khuatir...Qaid

akan dijaga oleh ALLAH..walaupun aku tak sanggup menerima dugaan

ini...aku REDHA Qaid pergi...aku cium..cium.. cium jenazah anakku tanpa

henti...

sebelum kami berangkat dari wad SCN...aku peluk rakan2 kenalanku di wad

itu...moga dugaan yg menimpaku ini..dijadikan sebagai kekuatan diri

mereka agar jgn mengeluh menjaga anak mereka yg sedang sakit di wad

itu...sempat aku berpesan...kuatkan lah semangat korang...aku tak pernah

berputus asa berusaha menyembuhkan anakku Qaid...sehingga nyawanya di

jemput ALLAH...aku kuatkan semangatku.. .dari mula aku menerima berita

Qaid sakit...sampai le ke hujung nyawanya...aku tak pernah mengabaikan

dirinya...meninggal kan dirinya kesorangan.. .jdkanlah kisah aku sebagai

kekuatan korang....

ku lihat..semua staff nurse menangis...dr. sumi pun begitu..aku ucapkan

terima kasih di atas layanan mereka sepanjang aku dan Qaid berada di

bawah jagaan mereka..

ku turut anakku sehingga ke rumah mayat...di mandikan

jenazah...dikafanka n..semua dilakukan oleh suamiku....aku begitu

lemah...adik2ku menangis tersedu sedu kesedihan pabila melihat jenazah

sekecil itu...begitu suci...tersenyum. ..putih bersih...ya ALLAH...berilah

kekuatan ke atas ku....rahmatilah pemergian anakku ini ya ALLAH

menjelang pkl 2 pagi...kami sampai di rumah...mak dan mak mertuaku, adik2

iparku telah menyiapkan segala kelengkapan. ..jenazah anakku diletakkan di

atas tilam kekabu yg ku beli khas untuknya...untuk dipadankan dengan

katil baby yg kubeli dari B, sayu hatiku....sayu sangat...melihat segala

pakaiannya.. kelengkapannya. ..yg tak pernah di usik..dipakai lg...mcm mana

agaknya diriku nanti...mengadap segala brg2 keperluan Qaid...mak

menangis...begitu juga mertuaku...aku begitu lemah...aku baring di

sebelah anakku Husna...ku peluk anakku...husna, hanya tinggal husna

sebagai kekuatan ibu meneruskan kehidupan ibu...husna jd anak yg baik

ye...adik husna dah takde...husna tak sempat tgk Qaid...hibanya rasa

hatiku ya allah...

along sampai, terus mengurut bdnku...urut kepala ku..urut

kakiku...kemudian, dia menyertai ahli keluarga yg lain..mengaji untuk

jenazah anakku...

suamiku membuat keputusan untuk menyemadikan jenazah anak kami di tanjung

karang...bpk menguruskan segala keperluan di tg karang dengan wak

leman...kemudian, mak, ajip, ijal along n family meneruskan perjalanan ke

tg karang...aku dan yg lain2 akan bertolak selepas subuh...menunggu ahli

keluarga suamiku dari kedah..

sesudah subuh, kami bersiap..hatiku pilu..hiba.. .pabila merasa susuku

bengkak..bengkak sangat...ya ALLAH...Qaid haus....Qaid nak susu...aku

memerah susuku tanpa bantuan pam, begitu banyak susu ini...tapi aku

ralat...Qaid tak sempat menyusu buat kali terakhir...hiba sungguh

hatiku...ibu mertua ku memelukku n menenangkan hatiku...aku pilu..pilu

bila melihat jenazah anakku di hadapan mataku...betul. .ini bukan

mimpi..tp kenyataan..aku harus hadapi...husna bangun dari tidur,

eh...adik dah balik....eh adik tidur???kakak. ....adik kakak dah tak

de...terlalu pahit air liurku untuk memberitahu husna bahawa adiknya

telah di jemput ilahi...paham kah dia ttg kehilangan adiknya??

kemudian...selepas subuh, selepas kehadiran jiran2 tetanggaku melihat

jenazah....kami bertolak ke tg karang...sedih hatiku bila melihat

satu-satunya kawanku dtg...B, anak aku dah takde...anak aku dah dijemput

ilahi...tinggal aku sorang b....B peluk aku, menenangkan

hatiku....sabar. ..sabar jie...ni semua dugaan allah...ko beruntung sbb

ada anak kau yg menunggu ko di syurga nanti...sedihnya hatiku menerima

hakikat ini....kemudian, dtg jiranku yg paling rapat denganku..kak mas,

aku peluk kak mas...kak mas, saya dah lama nak anak lelaki...tp sekejap

je allah pinjamkan pd saya...sabar jie...sabar. ..ini semua dugaan...air

mataku dah kering....dah kering untuk menangis lg...hati aku

pilu...hiba. .sedih... tp air mataku tak mampu lg untuk keluar...

kami meneruskan perjalanan kami ke tg karang..sepanjang jln, tak

putus-putus sahabat2 n kenalan2 sms...mengucapkan takziah...antara

banyak2 sms yg aku terima...aku begitu tenang pabila membaca sms dari

ustaz nasir, rakan kerjaku di FSSK...JIE, QAID TU

KETUA...PEMIMPIN. ..INSYAALLAH, DIA AKAN MENGETUAI UJI DAN SUAMI DI SYURGA

NANTI...amin. ...amin.. .ya rabbal alamin..

Sampai di tg karang...aku disambut oleh along...aku diminta berehat di

dlm bilik...mak bg aku mkn...pahit sungguh air liurku ini...aku tak mampu

menelan apa2 sahaja....aku tak mampu....kemudian, rumah ayahku ini

dipenuhi oleh ahli keluarga..kenalan. .sahabat2 handai...kemudian, aku

diminta untuk mencium jenazah Qaid buat kali terakhir.... aku berjalan ke

aras jenazah...jenazah anakku seperti tidur....aku terlupa bahawa anakku

sudah meninggalkan aku...aku cium anakku...cium tanpa henti...kemudian,

secara tiba2...aku berzikir pd jenazah

Qaid...SUBHANALLAH. ..WALHAMDULILLAH ..WALAILA HAILLALLAH WALLAH HU

AKBAR...zikir yg selalu aku ratibkan pd qaid bila dia

menangis...mengigau ....ya allah...anakku hidup lg..dia cuma tido..tido

seperti hari2 biasa....tido selepas mandi..selepas di beri susu...ya

ALLAH...jgn ambil anakku....Qaid, ibu sayang Qaid..jgn tinggal kan ibu

nak..mcm mana keadaan ibu nanti tanpa Qaid....Qaidddddddd dddddddddd. .....

jenazah anakku di kebumikan di sebelah kubur arwah opah....betul2 di tepi

kubur arwah opah...aku bersyukur... .sekurang kurangnya Qaid tak

sendiri...nyang ada menemani Qaid..

Ya ALLAH, Aku REDHA di atas ujianmu ini...Aku REDHA ya ALLAH...kau

limpahilah rahmatmu ke atas roh anakku ya ALLAH...lindungilah Qaid ya

ALLAH....jagalah Qaid di sana ya ALLAH...lindungilah dirinya ya

ALLAH...berilah kekuatan ke atasku ya ALLAH...aku masih ada husna dan

suamiku, tetapi Qaid sorang2 di sana ya ALLAH...temanilah anakku ya

ALLAH....jgn dibiarkan dirinya kesorang ya ALLAH...selama ini aku tak

pernah biarkan dirinya kesorangan.. ..aku REDHA ya ALLAH...aku

REDHA....kerana kau lebih menyayangi anakku dariku...

Qaid, ibu sayang Qaid...sayang sangat kat Qaid..w'pun Qaid hanya

dipinjamkan sekejap kepada ibu...tp ibu bertuah sangat..dpt susukan Qaid,

jaga Qaid siang dan malam...cium Qaid tanpa henti...bacakan surah,

ayat-ayat lazim, doa dan zikir tanpa henti pada Qaid...Qaidlah anugerah

yg amat berharga pada ibu..w'pun hadirmu hanya sekejap nak...tp Qaidlah

anugerah yg tak ternilai dari ALLAH untuk ibu...tunggu ibu di syurga ya

nak..doakan ibu kuat, kuat mengharungi hari2 pantang ibu tanpa

Qaid...kesian kat kak husna nak...terbiar tanpa kasih ibu..bukan ibu tak

sayang pd kakak...tp ibu lemah...lemah dengan kehilangan Qaid...doakan

ibu ye nak...doakan ibu..semoga ibu kuat...ibu takkan lupakan Qaid...ibu

akan sentiasa mendoakan Qaid...begitu juga abah...kehilangan Qaid

merupakan satu tamparan pada ibu dan abah...ibu ingat ibu lg kuat dari

abah...tp rupanya ibu sangat lemah menerima berita ini....

Qaid...hadirmu adalah anugerah ALLAH yg tak ternilai pd ibu nak....ibu

sayang Qaid...ibu halalkan susu ibu...ibu minta maaf kalau selama ini

jagaan ibu pada Qaid tidak sempurna nak...ibu sayang Qaid...

QAID AHMADINEJAD 2 JUN - 26 JUN 2009-IN LOVING MEMORY

ibu, abah dan kakak husna sayang Qaid


TERIMA KASIH

tq pada mereke yg sudi bace belog FRSS ini.. maaf sekiranya ade ketelanjuran or segala artikel yg xberapa menarik..apepun ini adalah tulisan hati saye.. jadi tiada kene mngena dgn mana2 pihak..harap maklum..pada yg meluat or boring bolih lah klik butang (x) di ats..terima kasih yg sudi beri pendapat n mengcomment segala entry disini..thanks again*_*

New Year Giveaway Part 2 by KedaiGambarKami