Monday, April 11, 2011

❤saat2❤

10/11/10 - chekup 37-38week aku ngndung..so time ni ade la mase untuk berehat tp aku msih lg bekerja lg hokeys..then today ialah hari rabu..hurmpp rabu yg brape nk letih tp semng lg mud nk bkerja..hihihiihi

11/11/11 - khamis yg biase...masih lg pergi kerja n still lg memndu walaupun due djangka 20hb 11..hihih tghri ni terase nk mkn sesuatu tp xde la org nk temankan pegi mkn..tp aku xkesh sbb msih lg bleh bertahan..terase nk mkn kfc je.. tp xde geng plak.. xpe la msih de mse lg kn.. so relax lorhhh
12/11/11 - jumaat yg indah..tp ade yg xkene ngn aku today sbb ade drh mse aku bngun tdo..aku mnd mcm biase..afta mnd terus gtau papa( somi aku) ade drh td...

papa: nk g knek x?
aku : xyah kot..drh biase tp xsakit pun..due lmbt lg la..
papa: hbis tu nk g kje ke?lau sakit xyah g kje rest la kang xlarat lak
aku :ala xleh la ade kje nk siapkn arini..g kje dulu la kang tghri mama blk la..leh yerk..

pagi
kami pun siap2 la nk g kje..tp harini papa yg hntr coz mama takut lak tetbe.. hhih smpi opis mcm biase..tetbe rase sakit pewot lak.. ade nk kate sakit nk branak tp xmcm pun..pahtu sakit lg..tp aku bleh lg tahan...so nek opis ade yg tegur ok ke hari ni..aku ckp ok je cume sakit pewot n pagi td de drh..tetbe kak su besuara eh xlrat xyah g kje..sakit nti mcm ne...akupun ckp xpe la..tghri org blk.. hihih arini nk mkn KFC..sblm tu ade hamba allh yg baik ni bg duit RM1oo kate nk mkn ape2 ke ngidam nti. hihi aku pun bgtau ka miza.. beli kek nk x? sbbnye aku da niat nk bli KFC mkn ramai2 kt opis ni...so epul n emi pergi ngn aku beli KFC kt selayang mall..pahtu beli kek kat secrt recp...(time ni da mule rase sakit2 sengal)

tghri
tghri menjelma blk je dri beli mkanan terus msuk opis siap mknan terus mkn.. n time untuk aku blk awal dah tiba..kebetulan tghri tu papa xdpt nk amk so nk xnk kne la tumpng penghulu zaimi yg kbetuln nk blk umh die.. tp tumpng smpi stesen KTM kepong je la..hih leh lak time sakit2 tu naik tangga nk nek train tu..msih lg boleh bertahan...alhmdllh aku slmt sampai kt stesen yg aku nk berenti.. stesen bndr tasek selatan...elok je nk smpi aku pun col papa suh amik.. leh lak time ni jln jem kat area nk msuk KTM so xleh nk jln kete byk sgt..papa mntk aku pnjgkn ckit kaki jln ke stesen myk sg.besi..fuhhhhhh bapak jauh aku bjln siap naik tangga dengan sakit perut nye lg..dugaan2...time ni da xlrat nk jln.. aku col suh amik kt bwh tangga tp bleh la kwsn ctu xleh nk msuk kiter.. ya aalh aku da mule nk meroyan time ni.. gagahkn kaki ngn perut ni jln ke dpn..seb bek papa da siap2 tungu kt simpng.. so papa pun say sorry sgt sbb xdpt nk pickup kt tempat spatutnye..akupun xpe la nk buat cmnekn....

mlm
sakit td hilang n bekurangan..darah pun xde...oh lupe lak..time ni cfa msih aku jge lg..so mlmnye aku pln nk blk umh mak nk hntr cfa sbb ekutkn due aku mnggu dpn antr awl ckit la kn..takut tetbe sakit sian cfa nk kne usung2 plak..dlm pjln blk s.alm umh mak mak aku.. time ni sakit tu dtg blk.. tp mkin sakit pulak..xrisau la sbb aku memng nk bsalin kt s.alm pun.. beg jgn ckp la aku da redy dlm kete..layan cfa seperti biase..siap cfa syg pewot aku lg..die tau adik die kt dlm xsbr nk kua la tu kn.. hihihihi smpi s.alm lepak2 n mkn n baring2...so kami xplan nk tdo cni pun sbnye sok sbtu papa duty kne kje kn..sbln u papa rest kn mate smpi telelap la...

mak: zali da tdo tu blk so pagi je la kn penat
aku :ntah die nk blk gak sok kje takut lmbt lak(time ni sakit aku tahan ngn muke kerut da mcm ape ntah)
mak: ko sakit tu larat ke..kot mlm ni ke xpun sok pagi ko besalin mcmne..
aku :mm xpe la tdo je la cni...

lewat mlm
saat getir... lani memng da sakit gile smpi meringkuk2 n bersujud2 gak la aku..papa tergaja die tanye ok ke dak? aku pun nk ckp keras2 je mulut ni.. tetbe sakit hilng n aku pun tefikir mse bsln cfa dulu pun sakit2 mcm ni..tp ape yg aku harap skng ni biarla pntu bukaan tu nmpk n senang n cepat ckit...jam da kul 12lebih..papa ajk g hospitl tp bukn s.alm ok.. kitorng nk delvr bby kt serdng sebenrnye huu leh dak time ni pilih hosptl bslin.. ayokkkk gila2..so aku pun cargas ke serdng..(pelik kn mesti korng tnye ckp ek eleh npe xbslin s.alm je da alang2 kn) hihihih suke ati mokcik la.. hihih..

13/11/11-0130am - hospital serdang
sampai je terus lapor sakit tp xde tungu lame pun terus je msuk blik menungu n doc chep bp semua pahtu chek jntung bby seme okeys.. mase yg dnantikan telah pun tiba..mari kite selup menyelup...yerkk aku paling xsuke part ni tp nk uat cmne da xde kekdah lain nk chek bukaan so kne selup la...glurppp tahan nafas n hembus...sekali je selup doc ckp bukaan da 2cm..alhmdllh lege rasenye.. doc tu siap tnye npe aku suke bile die kate da 2cm.. ayokk mesti suke la sbb bby da kua xkose nk sesakit lama2 kn.. so doc ckp sbr okay bg u rest dulu nti kite akan dtg chek lg yerk...zz..zzz telelap aku doc kejut lg die kate nk chek lg kot2 da bukak byk leh dlvr arini kn sudah menjelang sabtu lak tu.. hurmpp kali ni sudah pun 3cm...doc suh aku pulng dulu sbb pintu 3cm lg.. xpe la doc sok saye dtg n pastikn kamu yg smbut bby saye.. sbb kamu baik n chantek....
time ni kua muke hepy tp tahan sakit ckit2..papa tnye ok ke x.. so aku ckp ok.. jom blk sok kite pegi lg. hihihihhhh smpi umh dlm kul 4am cmtu aku pun da penat layan sakit ni hah..papa pun xlrat sok lak die nk keje.. (agk2 korang laki aku kje dak sok paginye)..jwpan nye yeshhhhh die g keje ok.. uwahh agk sentap n rase nk kasi tonjol pewot je kt die tau.. tp aku tetap sbr tau x...

tghari
papa pun blk n tnye rase mcmne okey ke x? lau x nk g sepital ni...tp sblm papa blk tu aku de col tetbe sakit gila....pahtu hilang la...mnd petang n mnum sat xlame tu rase sakit semacam..kali ni betul2 kaw!!!!!!!!mcm kopi kapal hapi..pe lg terusbkua umh konci pintu bagai zass ke sepital serdang...

hospital
sampi je terus bg buku PINk n terus msuk dlm...see de bukaan sudah 6cm..uwahh lege bagai sey...so tukr baju sakit kaler pink gedebeh tu n relax...phtu mule la sesi cucuk mencucuk...(u olls tau je lan kn) pahtu letak bende alah kt pewot tu chek jntung..ape ke namenye tu.. ha phtu tetdo la....xlame tu nurse kejut suh jumpe encik somi..if nk mkn ke ape ke tp jgn kua jauh2...(xhingin aku nk ku ngn baju gedebeh tu tau... hih g depn jumpe papa say 6cm da skng ni mungkin bile2 time je leh kua ini bby..so papa nk blk dulu hhihi time ni dlm kul 9 ke 10 lbih..papa x lame tu aku col suh mai.. sian die xdan nk rehat d akene gegas g sepital...time ni aku ats katil dok msg je la... tahan sakit nauzubillh la...weyyy tuhan saje tau n u olls yg de pglmn je tau sakit die mcm ne kn....kekiri kekanan..uhhhh ahhhh fuhhhhh segala teknik pernafasan aku buat..smpi 1 tahap da xleh tahan jerit sakit sgt..bile cek bukaan still lg6cm..air kutbn xpech lg...pe lh cek jntung bby agk cikit lemah sbb byk sgt amik nafasnye..so msuk oksigen plus air okesyyyy da kenen cucuk lg 1 lubng msuk air.. erghhh xkesh da time ni...pahtu aku leh lak telelap sakit ilng tetbe.. dlm kul 11 lbih kot cmtusakit aku dtg lg..kali ni sakit bagai2 uwahh nk tongeng pun ade tau.. bile ngk still lg 6cm sakit da xbleh bla time.. doc dcide pechkn 'air kutuban'..huarhh terkejut ckit..siap tnye dulu sakit x pecahkn..aku ngk die bwk satu rod panjng tu depan muncung upe cm pensel... pe lag kasi lapik dulu bawah montot pahtu '....'tup'..de bunyik..xlame tu rase panas je basah air ketubn pecah... dlm mase 5minit pewot aku rase sakit n memulas2 pusing2 aku terase bby sedng pusing nk g pintu tet...huargg siap jerit lembut "nurseeeee sakit sgt..... xleh tahan.. bile cek sudah 7cm..cepat gle bile pech air ketuban ni.....pahtu doc suh ngereng ke kanan n relax terik nafs n hembus plus selawat..baiknye doc tu...so aku ekut la kn....

12lebih
msg kat papa td air ketubn pech now tgh sakit2 ni.. mungkin satgi bby nk kua kot....tetbe...aku jerit nurse dlm nada lembut ketat ckit....dorng dtg n aku ckp bby da kat montot ni.. terase mcm de bende n nk teran gile...dorng pe lg cek jup hambek ko da 9cm..terus tukr katil n gegas tolak msuk labour room no 12 lau xcilap aku dgr la kn....phtu papa pun sampai ngn bebaju sarung tu n tutup kepala.. erggg yg mane 1 doc ni.. hahhaahahaha...

proses meneran
okey stndyby bile saye kate teran awk teran okey n tahan nafas hembus yerk.. lau xsmpi curi nafas ckit... redy..... arghhhh kaki krem.. kaki kremm sakit.. leh lak time nk tern kaki aku krem smpi bengkok.. terus nurse sblh tu cepat2 luruskn kaki aku n urut... bile da okey baru bengkok nk neran....pushhhh pushhh erghhhhhh....huhu..huhu.... erghhhhhhhhhhh ckit lg..ckit lg.. papa kt seblh bg semngt kat aku ckit lg pale bby da kua tu....time ni d aterase keras kt pintu..kepala bby da kedepan....push lg....okey stndby jgn angkt punggung yerk... nurse sorng tu tahan aku dri angkt pungung nti koyak rabak katenye....okeyy amik nafas lgg kali ni sekali push okay....nti bby msuk blk sush.... huhuhuhuhuh erghhhhhhhh pushhhhhhhhhhhhhhh uwekkuwek...tepat pukul 130pagi menjelang ahd... thniah...terkeluar perkataan "allahuakbhar" subhanallh" mcm xcaye je.. da selamt lahirkn bby....tersenyum n papa terus kishhh pipi n dahi aku... doc tnye nmpk bby pe.. yup bby boy....huhhh tarik nafas lega....tiku doc yg smbut bby tu.. doc laki sebaya ngn aku huargh..soft spoken ini doktor....

sesi menjahit
time ni kene kuakn uri la.. uri kali ni agk besr dri cfa punye so lmbt ckit....doc xleh jolok2 nti pech katenye.. xpe xsakit pun...aku tetbe jd semput.. nurse suh aku sedut oksigen pe namenye aku xpasti yg tekup kt hidung n mulut tu... xlame tu uri kua ngn selamat.. n jait pulak.. jahit kali ni terse mcm kene cubit la.. yg xbleh blar doc siap borak2 citer psal fmly n eductn die...xlame tu da siap.. hahah aku siap ckp jahit jgn nmpk besr biar nmpk kecik hahahahah....syhhhhhh

chupp lupe lak.. pahje bby kua nurse tu bncuhkn susu coklat anmum suh aku minum gune straw die pegang cawan..."awk xde tenaga ni mnum ckit sat g saye bwk bby kasi die susu okeay...

relax je time ni..see my bby sudah bersih td de drah ckit2...kasi cium2 peluk pahtu kasi susu..alhmdllh bby pndai menyusu berkat doa aku mse prgnat supaya bile kua nti pnadai menyusu..xde la mam sedih nti.. mse cfa dulu kurng ilmu menyusu kali ni okay..........


now lahirlah muhammad shafwan adha seberat 2.65kg..alhmdllh sehingga ke hari ini sehat..cume xdpt nk teruskn bfeed sbb afwan sendri yg stop...xpe mama terima seadanya.. sekurang2nya afwan dpt menikmati susu mama sehingga 3bulan....

No comments:

TERIMA KASIH

tq pada mereke yg sudi bace belog FRSS ini.. maaf sekiranya ade ketelanjuran or segala artikel yg xberapa menarik..apepun ini adalah tulisan hati saye.. jadi tiada kene mngena dgn mana2 pihak..harap maklum..pada yg meluat or boring bolih lah klik butang (x) di ats..terima kasih yg sudi beri pendapat n mengcomment segala entry disini..thanks again*_*

New Year Giveaway Part 2 by KedaiGambarKami